Succesvol werkbezoek Hof aan Nederland

 

WILLEMSTAD – Van 1 t/m 4 november jongstleden hebben Mr. Mauritsz de Kort, president van het Gemeenschappelijk Hof, en de bestuurssecretaris de heer André Lievaart, een werkbezoek gebracht aan een aantal bewindslieden in Nederland waaronder Minister voor Rechtsbescherming de heer Weerwind en de Staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering mevrouw Van Huffelen. Tevens werden de hoogste rechtscolleges bezocht, zoals de Hoge Raad, de Raad van State en de Centrale Raad van Beroep.
Mauritsz de Kort: ‘Met de verschillende bewindspersonen in Nederland hebben we een aantal hele concrete afspraken gemaakt. Zo is het belangrijk dat er een extra rechter en griffier komt op Bonaire, als gevolg van de toename van het aantal strafzaken. Minister Weerwind begrijpt onze argumentatie en zet hier nadere actie op. Daarnaast is met Staatssecretaris Van Huffelen gesproken over een aantal wetten die op de BES-eilanden ontbreken, dan wel die lacunes vertonen.’
Op basis van de samenwerking met zowel de Raad van State als met de Centrale Raad van Beroep, worden rechters van deze hoge rechtscolleges in staat gesteld om bij ons Hof bestuurszaken en ambtenarenzaken te doen. Mauritsz de Kort: ‘Tijdens ons bezoek aan de Raad van State werd het laatste bezoek aan onze regio geëvalueerd. In één week tijd hebben ze maar liefst 36 bestuursrechtelijke hoger beroepszaken op de verschillende eilanden behandeld. Toen ik in Nederland was heb ik met dit team van rechters een evaluatie gehouden hoe hun werkzaamheden beter gefaciliteerd kunnen worden. Vanzelfsprekend bemoei ik me niet met de inhoud van hun rechterlijke uitspraken, want zij zijn en blijven onafhankelijk rechters. Maar mijn verantwoordelijkheid is wel om ervoor te zorgen dat de rechtspraak op alle eilanden vlot verloopt. In dat verband werd het bezoek aan de Centrale Raad van Beroep benut om de onlangs benoemde mevrouw mr. Wolfrat te beëdigen als plaatsvervangend lid van ons Hof. Zij zal belast zijn met de ambtenarenzaken die door rechters of gerechtsambtenaren entameren.”

De president van het Gemeenschappelijk Hof heeft in vier dagen tijd in totaal 14 gesprekken gevoerd, waarbij tevens een contract is ondertekend met SSR, het opleidingsinstituut voor de rechtspraak. Mauritsz de Kort: ‘Binnen het Hof vinden we het belangrijk dat al onze rechters en ondersteunende medewerkers op de hoogte zijn en blijven van de actualiteiten op hun vakgebied. Vanuit het Nederlandse Ministerie van Justitie en Veiligheid ontvangen wij jaarlijks een bijdrage om bij SSR opleidingen in te kopen. Daarvoor zijn wij het Ministerie dankbaar en hebben we de samenwerking met SSR bestendigd middels de ondertekening van een overeenkomst tussen het Gemeenschappelijk Hof en SSR’.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *