Special Persvrijheid: Internationale Dag van de Persvrijheid

Wat is jouw kijk op persvrijheid?

Vandaag, 3 mei, is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Speciaal voor deze dag heeft illustrator Rhonald Blommestijn bovenstaand beeld gemaakt om te benadrukken hoe belangrijk we persvrijheid vinden. Vind jij persvrijheid ook belangrijk? Gezamenlijk zetten we 3 mei als statement in het teken van persvrijheid! Deel jouw kijk op persvrijheid op de socials! 

World Press Freedom Index 2023: Nederland terug op plaats 6

Na de moord op journalist Peter R. de Vries in juli 2021 maakte Nederland een duikeling van maar liefst 22 plaatsen. ‘Terug naar plaats 6 is goed nieuws’, reageert algemeen secretaris Thomas Bruning. ‘De digitale en fysieke veiligheid voor journalisten is nog altijd een serieus probleem.’  > Lees verder

Persvrijheid is de pottenkijker kunnen zijn op de openbare weg

Persvrijheid zorgt ervoor dat journalisten onafhankelijk en vrij kunnen publiceren, zonder angst voor bedreiging, geweld of vervolging. Maar hoe is persvrijheid in Nederland eigenlijk vastgelegd? En wat heeft de NVJ op dit gebied te bieden?
> Lees verder

Hoe is het gesteld met de persvrijheid in Nederland en wereldwijd? In deze video van Beeld en Geluid, NVJ en PersVeilig bekijken we de situatie aan de hand van de 2022 World Press Freedom Index van Reporters Without Borders en het onderzoek van PersVeilig naar de veiligheid van vrouwelijke journalisten in Nederland.

Step Vaessen verzorgt op 11 mei de Persvrijheidslezing

Internationaal correspondent Vaessen gaat in haar lezing in op de dilemma’s van de journalist in oorlogstijd, met bijzondere aandacht voor de oorlog in Oekraïne en de vrijwel volledige inperking van de vrije pers in Rusland. De kaarten voor dit evenement zijn al uitverkocht, maar je kunt het programma ook gratis volgen via een livestream.
Meld je hier aan!

Persvrijheidsmonitor 2022: veiligheid van journalisten belangrijkste thema

Jaarlijks presenteren we op 3 mei de Persvrijheidsmonitor met een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de persvrijheid in Nederland.
> Lees verder

Voor misdaadjournalist en NVJ-lid John van den Heuvel speelt de NVJ een heel belangrijke rol in het thema veiligheid voor journalisten. ‘Namelijk het zorgen dat die persvrijheid in stand blijft, ondanks allerlei factoren die die vrijheid belemmeren en bedreigen.’

NOG MEER NIEUWS

> Hoe Persvrij ben jij?
> Kennisquiz Hoe goed ken jij je rechten?
> Overzichtspagina Persvrijheid

AGENDA

> 11 mei: Persvrijheidslezing Step Vaessen, Beeld & Geluid in Den Haag
> 11 mei: Workshop Hoe word ik internationaal verslaggever?, Beeld & Geluid in Den Haag
> 30 juni: Festival van de Journalistiek, Beeld & Geluid in Den Haag

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *