Opiniestuk: HET ONWETENSCHAPPELIJKE CORONABELEID IN SPANJE

In de jaren tachtig van de vorige eeuw ontstond het begrip “glocalization” (globaal denken en lokaal handelen), verder ontwikkeld door Robertson en Beck. De glokale benadering verdedigt het recht om anders te zijn, tegen homogeniserende staten. Spanje heeft dit principe ingevoerd in de “Regels van Goed Plaatselijk Bestuur” van de Spaanse Federatie van Gemeenten en Provincies (2015), ter verhoging van de transparantie en effectiviteit.

Maar nu maakt de Spaanse regering gebruik van de coronacrisis om tegen deze benadering te handelen, veel te hercentraliseren en het zwarte gat van de Spaanse “deep state” te consolideren, onder leiding van de monarchie (waarvan deze dagen weer 100 miljoen euro in Zwitserland zouden zijn gevonden).

De Spaanse regering stelt dat het virus geen grenzen kent, en weigert de grootste besmettingshaard, Madrid, af te sluiten, zoals de regeringen van China en Italië wél deden, met Wuhan en Lombardije en 14 provincies van Noord-Italië. De regering van Catalonië heeft eigenhandig de bevolking van Igualada en de Odena-vallei moeten isoleren.  Pedro Sánchez weigerde ook het verzoek in te willigen van de Catalaanse regering om Catalonië af te sluiten, met het argument dat dat een nationalistisch voorstel was, ondanks alle wetenschappelijke criteria, zoals die ook op Madrid toepasbaar waren.

Dit is een duidelijk gebrek aan juridisch respect voor de Spaanse autonomiën, in schril contrast met de Duitse regering, die de maatregelen met de 16 presidenten van de deelstaten overeenkomt, en details aan hen overlaat.  Elke deelstaat heeft immers een andere situatie: de ene deelstaat heeft de helft van besmettingen, anderen bijna niet, dus Berlijn, Beieren en het Saarland hebben op een gespreide manier maatregelen genomen met betrekking tot scholen, vervoer… naar gelang hun eigen behoeften.

Maar het Spaanse nationalisme homogeniseert alles, ongeacht bevoegdheden en behoeften, met een volledig misplaatste aanwezigheid van het leger in de straten en zelfs op persconferenties van de regering.  De gevolgen van dit onwetenschappelijke coronabeleid zijn duidelijk.

Naam en achternaam: Amadeo  Palliser Cifuentes

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *