Rocco Tjon: Ik hoopte oprecht dat ik verkeerde cijfers gepresenteerd had vanochtend!

Toen ik het artikel van koninkrijk.nu las werd ik blij. Ik hoopte oprecht dat ik de mist in gegaan was. Dat ik daadwerkelijk verkeerde cijfers met betrekking tot de werkeloosheid op Aruba gepresenteerd had. En ik hoop nog steeds dat het inderdaad slechts om een werkeloosheidspercentage van 12% a 13% gaat, zoals koninkrijk.nu rapporteert. Dit zou namelijk betekenen dat wij als land veel sneller uit deze crisis zouden kunnen komen en dat de Arubaanse bevolking sneller uit de problemen zou zijn.

Echter zijn de cijfers zoals vanochtend tijdens het Inter Parlementair Koninkrijks Overleg gepresenteerd juist. Deze cijfers zijn afkomstig van een rapport van de Directie Arbeid & Onderzoek. Hun analyse met betrekking tot het werkeloosheidscijfer op Aruba, door de impact van de corona crisis, geeft aan dat per April 2020 er sprake is van een daadwerkelijke werkeloosheidscijfer van 77% onder de mannen, 69.6% onder de vrouwen, voor een totaal percentage van 73.1%.

Overigens is het noemenswaardig om uit te leggen dat deze berekeningen gebaseerd zijn op cijfers van de “Social Security Bank” en “Pilot Census 2019, Central Bureau of Statistics”. Dit had ik overigens aan de journalisten van koninkrijk.nu uit kunnen leggen indien ze contact met mij opgenomen hadden. Recht op repliek!

Het koninkrijk verkeert in zeer moeilijke tijden en derhalve is niemand erbij gediend als er sprake is van verkeerde berichtgeving. Zeker niet als dit voor meer onrust zorgt of juist valse hoop kweekt bij degenen die het ergste getroffen zijn. De ernst van de situatie benadrukt waarom er financiele hulp nodig is vanuit Nederland en waarom de Arubaanse regering ervoor zorgt dat degenen die hun baan verloren hebben financiele ondersteuning krijgen.

Ik denk dat het zaak is dat we gezamenlijk binnen het koninkrijk moeten werken aan constructieve oplossingen voor deze crisis die ons allen treft. Oh ja, voordat ik het vergeet. In het artikel van koninkrijk.nu wordt aangegeven dat de Minster President, mevr. Evelyn Wever-Croes de cijfers gecorrigeerd zou hebben hetgeen ook niet op de waarheid berust. Daar zij met niemand hierover gesproken heeft en uiteraard de ernst van de huidige situatie op Aruba als geen ander kent.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *