Libertad di expresion no por desenboca den hechonan castigable

Vrijheid van meningsuiting mag niet ontaarden in strafbare feiten


E medidanan cu gobiernonan rond mundo mester a tuma den cuadro di e pandemia di COVID-19, ta pisa y tin gran consecuencia (personal). 

Na Aruba e medidanan a hiba na hopi reaccion den media, particularmente riba social media y Facebook.

Libertad di expresion ta un di e principionan principal di un estado di derecho democratico.

Hende mag di tin opinionnan cu ta ofensivo pa otronan of cu ta cay den mal tera.

Di politiconan y personanan den posicionnan halto por ser speracu nan lomba ta mas hancho cu di ciudadanonan comun y coriente, pero sigur no ta asina cu nan tambe lo tin soporta y wanta tur sorto di cos. 

Libertad di opinion sigur no ta sin limite!

Libertad di opinion tin limite bao bao condicionnnan legal y stricto y ta regla entre otro den EVRM (Tratado Europeo di Derechonan Humano).

Den EVRM ta papia (por ehempel) di hechonan castigablemanera instigacion, menaza y e asina yama articulonan di insulto. E hechonan castigable aki ta para den Codico Penal:• Dor di instigacion un persona por hiba otro hende na cometehechonan castigable• Menaza por causa sufrimento of violencia na un persona• Insulto ta un expresion ofensivo cu por daña honor y bon nomber di un hende.

Si e tipo di cosnan aki wordo publica contra un persona, e porhaci denuncia. Un investigacion penal lo wordo hiba, camindano ta exclui cu hende por keda deteni.

Por actua tambe a base civil. Ora di comete hechonan castigablepor trata di un onrechtmatige daad, dor di cual huez por (por ehempel) pone schadevergoeding.

Tambe tin casonan conoci cu hende a hasta perde nan trabao.

Vrijheid van meningsuiting mag niet ontaarden in strafbare feiten

De maatregelen die de overheden wereldwijd hebben moeten nemen in het kader van de COVID-19 pandemie, zijn ingrijpend en hebben grote (persoonlijke) gevolgen. Ook op Aruba leidt dit tot veel reacties in de media, met name op social media zoals Facebook. De vrijheid van meningsuiting is één van de belangrijkste beginselen van een democratische rechtsstaat. Opvattingen die anderen kunnen kwetsen of verontrusten zijn toegestaan. Van politici en bestuurders wordt meer incasseringsvermogen verwacht dan van de gemiddelde burger, maar het is niet zo dat politici en bestuurders vogelvrij zijn.  

De vrijheid van meningsuiting is namelijk niet onbeperkt. Onder wettelijke en strikte voorwaarden is de vrijheid van meningsuiting beperkt. Dit is onder anderen geregeld in het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om strafbaar gestelde feiten zoals opruiing, bedreiging en de zogenoemde beledigingsartikelen. Deze strafbare feiten staan in het wetboek van Strafrecht. Opruiing is het aanzetten tot iets wat verboden is. Door opruiing kan een persoon andere burgers aanzetten tot strafbaar gedrag. Door iemand te bedreigen wordt hem leed of geweld aangedaan. Een belediging is een krenkende uiting die iemands eer en goede naam kan aantasten. Als dit soort berichten worden geplaatst kan daarvan aangifte worden gedaan en zal een strafrechtelijk onderzoek worden ingesteld waarbij een aanhouding niet moet worden uitgesloten. Overigens kan er ook op grond van het civielrecht worden opgetreden. Bij het plegen van strafbare feiten zal er ook sprake zijn van een onrechtmatige daad waarbij door de rechter bijvoorbeeld schadevergoeding kan worden opgelegd. Ook zijn er gevallen bekend waarbij mensen door hun werkgever werden ontslagen.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *