Denuncia contra Banco Central di Curaçao y St. Maarten a resulta den sepot

Na juni 2019 Ministerio Publico di Curaçao a pasa e investigacion di Landsrecherche di Curaçao tocante e dunamento di informacion dor di Banco Central di Curaçao y Sint Maarten (CBCS) y su presidente-director interino, pa Ministerio Publico di Aruba. 

Background

Riba 14 di mei 2019 Landsrecherche di Curaçao a tumadenuncia di señor Monk contra Banco Central di Curaçao y Sint Maarten. Riba 23 di mei 2018 Landsrecherche di Curaçao a tuma denuncia di señora Schoop-Isenia. Den ambos caso lo a trata di violacion di ley di screening y di e geheimhoudingsverplichting a base di Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen 1994, pasobra lo a ilegalmentecomparti informacion confidencial den cuadro di screening di uncandidato-minister. 

Investigacion Landsrecherche

Manera ta di custumber, Landsrecherche di Curaçao a start unfeitenonderzoek di e aangifte aki,  riba ordo di procurador-generaal di Curaçao, Sint Maarten y Bonaire, Sint Eustatius ySaba. Siguientemente e feitenonderzoek a wordo (pa garantizainvestigacion y decision independiente) hiba pa rechercheurnandi Landsrecherche di Aruba, bao guia di un fiscal di husticia di Ministerio Publico di Aruba. E investigacion a wordo termina y a yega na un decision. Di e investigacion no a surgi puntonan di referencia pa sigui cu persecucion. Ministerio Publico a seponeer e casonan. Esnan envolvi a wordo poni na haltura di esaki.. 

NotaOpsporingsambtenaarnan di Pais Aruba no ta automaticamente autoriza pa haci investigacionnan na PaisCuraçao. Esaki ta conta tambe pa un fiscal di husticiaRechercheurnan di Landsrecherche di Aruba a wordohuramenta separadamente pa por traha den e investigacion akimientras cu e fiscal di husticia mester a wordo nombra comofiscal na Curaçao via un Landsbesluit.

Aangifte tegen Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten afgedaan 

In juni 2019 is door het Openbaar Ministerie Curaçao het onderzoek van de Landsrecherche Curaçao, naar de informatieverstrekking door de Centrale Bank van Curaçao en van Sint Maarten en diens interim president-directeur overgedragen aan het Openbaar Ministerie van Aruba.

Achtergrond

Op 14 mei 2019 heeft de Landsrecherche Curaçao een aangifte opgenomen van de heer Monk. Hij deed aangifte tegen de Centrale Bank van Curaçao en van Sint Maarten. Op 23 mei 2019 heeft de Landsrecherche Curaçao een aangifte opgenomen van mevrouw Schoop-Isenia. Het zou in beide gevallen gaan om een overtreding van de screeningswetgeving en van de geheimhoudingsverplichting uit de Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen 1994, omdat vertrouwelijke informatie  in strijd met de wet zou zijn gedeeld in het kader van de screening van een kandidaat-minister.

Onderzoek Landsrecherche

Zoals gebruikelijk heeft de Landsrecherche Curaçao,  in opdracht van de procureur-generaal van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba een feitenonderzoek naar deze aangifte ingesteld. Het feitenonderzoek werd vervolgens –ter bevordering van een onafhankelijk onderzoek en oordeel- uitgevoerd door rechercheurs van Landsrecherche Aruba onder leiding van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie Aruba. Vervolgens is er onder leiding van de officier van justitie op Aruba aanvullend onderzoek ingesteld door de Landsrecherche Aruba.  Het onderzoek is afgerond en beoordeeld. Het onderzoek leverde geen aanknopingspunten op om tot vervolging over te gaan. Het Openbaar Ministerie heeft de strafzaken dan ook geseponeerd. De betrokkenen zijn hiervan op de hoogte gesteld. 

Noot: Opsporingsambtenaren van het Land Aruba zijn niet automatisch bevoegd tot het doen van opsporingsonderzoeken in het Land Curaçao. Dat geldt ook voor het optreden van de officier van justitie. De medewerkers van de Landsrecherche Aruba zijn dan ook daartoe afzonderlijk beëdigd, terwijl de Arubaanse officier van justitie via een Landsbesluit werd aangewezen als officier van justitie op Curaçao.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *