Publicacion di e investigacion interno a base di Supreme Audit Institution (SAI) Performance Measurement Framework (PMF).

ORANJESTAD – Algemene Rekenkamer a publica su rapport a base di e Supreme Audit Institution (SAI) Performance Measurement Framework (PMF): rapport di analisis riba e funcionamento di Algemene RekenkamerAruba a base di e normanan di ISSAI. E rapport aki ta duna un reflexionpropio con e organisacion di Algemene Rekenkamer ta funciona. E meta principal di e evaluacion aki, ta pa midi e funcionamento di AlgemeneRekenkamer riba su puntonan fuerte y debil. E analisis tambe ta yuda papone un paso dilanti den direccion pa mehora e calidad di e investigacionnandoor di implementa e normanan di International Standards of Supreme AuditInstitutions (ISSAI). E resultadonan di e evaluacion ta sirbi como guia y lo duna e direccion pa por traha e plan di accion cu Algemene Rekenkamermester tin pa e siguiente temporada. 

Algemene Rekenkamer ta dispuesto pa mehora su prestacion interno y tambe demostra su balor na e pueblo di Aruba. Esaki ta den linea cu su plan strategico actual. 

Algemene Rekenkamer a haci uzo di e metodologia di SAI PMF, cu ta describiden e SAI PMF document 2016. E evaluacion ta obhetivo y basa riba evidencia. Despues di haci un curso basico online aña pasa na mei, a cuminsa e evaluacion mes na juli 2020. E evaluacion tabata basa riba full e organisacion y no solamente riba e trabao nan di investigacion. Asina a evalua e funcionamento riba por ehempel, e parti legislativo, e organisacioninterno, e maneho financiero, e maneho di recurso humano y comunicacion. 

Dos area specifico cu a haya claridad durante e evaluacion, ta e necesidad pa modernisa e parti legislativo y tambe pa implementa e normanan di ISSAI den e organisacion pa por garantisa e calidad halto di e rapportnan. Papor alcansa un miho maneho den e dos areanan specifico aki, AlgemeneRekenkamer ta trahando desde 2018 riba un ley nobo. E ley nobo aki tambe lo bay conduci na cambia, entre otro, e Constitucion di Aruba y e Comptabiliteitsverordening 1989. Cambionan den e parti legislativo tanecesario pa por fortalece y aumenta e independencia financiero y organisatorio di Algemene Rekenkamer, cual lo drecha su funcionamento. 

E version digital di e rapport di Algemene Rekenkamer ta publico y obtenibel via www.rekenkamer.aw

Publicatie verrichte zelfonderzoek conform het Supreme Audit Institution (SAI) Performance Measurement Framework (PMF).
De Algemene Rekenkamer heeft haar rapport Supreme Audit Institution (SAI) Performance Measurement Framework (PMF) ~ beoordelingsrapportage van de prestaties van Algemene Rekenkamer Aruba ten opzichte van de (ISSAI) standaarden ~ gepubliceerd. Dit rapport geeft een zelfreflectie van hoe de Algemene Rekenkamer presteert in haar organisatie. Het belangrijkste doel van deze beoordeling is het uitvoeren van een nulmeting van de prestaties van de Algemene Rekenkamer om de sterke en zwakke punten te identificeren. De beoordeling dient tevens als een stap in de richting van verbetering van de kwaliteit van de onderzoeken door ISSAI-standaarden (International Standards of Supreme Audit Institutions) te implementeren. De resultaten van de beoordeling dienen als leidraad en zullen de richting aangeven voor het corrigerende actieplan dat de Algemene Rekenkamer voor de komende periode zal opstellen.
De Algemene Rekenkamer is bereid om haar interne prestaties te versterken en is in staat om haar waarde aan te tonen aan de burgers van Aruba. Dit is in overeenstemming met haar huidige strategische beleidsplan.
Algemene Rekenkamer heeft gebruik gemaakt van de SAI PMF methodologie, die beschreven is in het SAI PMF document 2016. De beoordeling was objectief en gebaseerd op bewijsmaterialen. Na het volgen van een (online) basistraining vorig jaar in mei, was de beoordeling in juli 2020 van start gegaan. De beoordeling had betrekking op alle onderdelen van het instituut, en niet alleen op het onderzoekswerk. Zo werden bijvoorbeeld het wettelijke kader, de interne organisatie, het financieel beheer, activa en ondersteunende diensten, het personeelsbeheer en communicatie beoordeeld op hun huidige prestaties.
Twee specifieke gebieden die aan het licht kwamen als gevolg van de beoordeling, waren de noodzaak om het juridische kader van de Algemene Rekenkamer te moderniseren en de noodzaak om met ISSAI-standaarden te werken om de kwaliteit van de rapporten te kunnen waarborgen. Om deze twee gebieden aan te pakken werkt de Algemene Rekenkamer sinds 2018 aan een nieuwe landsverordening. De nieuwe landsverordening gaat ook leiden tot veranderingen in andere wetten, zoals de Staatsregeling van Aruba en de Comptabiliteitsverordening 1989. Wijzigingen in het wettelijke kader zijn noodzakelijk om de financiële en organisatorische onafhankelijkheid van de Algemene Rekenkamer te versterken c.q. vergroten, wat de prestatie zal verbeteren.
De digitale versie met de resultaten van het verrichte zelfonderzoek is beschikbaar via www.rekenkamer.aw.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.